DIŞAVURUMCU SANAT TERAPİSİ
Dışavurumcu Sanat Terapisinin Temel Prensipleri
Psikoloji, sağlık eğitim, rehabilitasyon, sosyal hizmet gibi pek çok alanda ve pek çok yaştaki birey ve grupların gelişiminde etkili olan Dışavurumcu Sanat Terapisi sanat aracılığıyla iyileşmeyi ve değişim yaratmayı esas alır.
EXA, kaynağını, dünyaya güzellik getirecek olan yaratıcı eylemler aracılığıyla dönüştürebilme kapasitemiz olan POIESIS’ten alır. Antik Yunan’a ait bir kelime olup, “yapma- ortaya koyma” dan gelmektedir. (bkz. Stephen K. Levine). Poiesis , kendisini doğada da birbirinden ayrılamayan ses, hareket, görsel imge (modaliteler) üzerinden veya birbirleri arasında doğan akışkan bir etkileşimle; intermodal (bir görsel imgenin uyandırdığı hareketin bizi ses ve ritme davet etmesi gibi) bir biçimde ifade eder. EXA, bu açıdan disiplinerarasıdır. İnsanın duyusal deneyimini oluşturan ve yaratıcılığını harekete geçiren birbirleriyle etkileşen resim, heykel, fotoğraf, şiir, hareket, dans, müzik, drama, performans gibi farklı sanat disiplinlerden güç alır. Çünkü bedeni deneyimleyen ile gören, duyan, hareket eden aynı bedendir.
Bununla beraber EXA yönelimli bir seansta veya çalışmada herhangi bir formal sanat eğitimi veya sanatsal beceri gerektirmez.
EXA’nin bir diğer bağlı olduğu kaynak ise “fenomenolojik” yaklaşımdır.
Önceden tanımlanmış ve formülize edilmiş kuramsal varsayımlar değil, deneyimin yaşandığı andaki durumun doğasını araştırmak önemlidir. Ele alınan konu üzerinde konuşmaktan öte, beraber güvene dayalı ilişki ve ortam içinde süreç ilerler.
Dışavurumcu Sanat Terapisine Tarihsel Bakış
1970’lere gelindiğinde, ABD’de Lesley Üniversitesi’nde yaratıcı terapilerin tarihinden bağımsız olmayarak dışavurumcu sanat terapisi gelişmeye başlamıştır. Avrupa’da ise Paolo J. Knill’in öncülüğünde Akademik danışma kuruluyla kurulan bu yıl 25. Yaşını kutlayan European Graduate School alanın gelişiminde kritik bir öneme sahip olmuştur. Türkiye’de ise bu okullardan mezun sınırlı sayıda uzman ve eğitmen çalışmalarını sürdürmektedir. Bu alandaki dernek çalışmalarını yürüten The International Expressive Arts Therapy Association® (IEATA) ise 1994 yılında kurulmuştur.
Dışavurumcu Sanat Terapisi’nin öncü isimlerinden Shaun McKniff bu yaklaşımın kaynağında öne çıkan şu unsurların etkilerine değinmiştir; şamanik ritüele dayalı arketipsel geçmiş, James Hillman ve Thomas Moore’un Jung sonrası arketipsel psikolojisı ve J. Moreno’nun spontaniteyi merkeze alan teröpatik sahneleme yaklaşımıdir. D. Winnicott da sıklıkla referanslar arasında yer almaktadır. Bununla beraber Nietzche, Kierkegaard, Heideger, Sartre, Darrida, Lao Tzu, Luborsky ve Merleau-Ponty gibi pek çok felsefi kaynaktan ilham alır. EXA’da kültüre özgü öğretileri ve sanat formlarını onurlandırmak da esastır.
EXA Mesleki Gelişim
European Graduate School Arts, Health & Society Division işbirliğiyle, Şubat 2021’de başlayacak olan
RUH SAĞLIĞI, EĞİTİM ve SOSYAL DEĞİŞİM için DIŞAVURUMCU SANAT TERAPİSİ PROGRAMI (INTEGRATING EXPRESSIVE ARTS INTO PROFESSIONAL PRACTICE IN THERAPY, EDUCATION and SOCIAL CHANGE)
Bu program, sanatsal eylem ve yaratıcı sürecin katılımcıların kişisel ve mesleki hayatlarıyla bağlantı kurabilmeleri yönünde keşfe davet etmektedir.
Intermodal Dışavurumcu Sanat Terapisi’nin (EXA) güç aldığı felsefi prensipler, kuramsal modeller hakkında temel bilgiler irdelenirken, deneyime dayalı bir öğrenme modeli benimsenmektedir. Amaç, katılımcıların öncelikle kendi hayatlarında daha fazla “an’ da mevcut olabilen, duyarlı, sezgileriyle bağlantıda ve estetik sorumluluğa sahip bireyler olabilmelerini desteklemek böylelikle de kendi çalışma alanlarında özgün ve ilham veren profesyoneller olmalarının yolunu açmaktır.
Programa genel bakış:
GİRİŞ MODULÜ Dışavurumcu Sanat Terapisinin Temelleri
MODUL K Intermodal Dışavurumcu Sanat Terapisi
MODUL P (Praxis) Süpervizyon eşliğinde Alan çalışması- Staj
Ek paylaşım toplantıları, performans günleri…
Program
Module K ve Modul P EGS Arts Health and Society Division “Master of Arts in Expressive Arts Therapy with a Minor in Psychology” ve “Master of Arts in Expressive Arts Conflict Transformation and Peace building” programlarına devam etmek isteyenler için kredi transferi olanağı sağlamaktadır.Program ileride Advanced Post Graduate Studies (CAGS) Doctoral Program in Expressive Arts için de alt yapı oluşturmaktadır.
TOPLAM SÜRE
Program ortalama normal koşullarda 2 yıllık bir süreyi kapsar. Profesyonel calışma saatleriyle uyumlu bir biçimde yapılandırılmıştır.
Her ay bir haftasonu ve bir veya iki hafta içi akşam (Perşembe) buluşması olarak sürdürülmektedir.
Ocak ayında başvuru ve kayıtları tamamlanan PROGRAM 11 Şubat 2021’de EGS Arts & Health Society Dekanı Margo Fucks KNILL’in de katılımıyla başladı.
Programa bu dönem katkı sağlayacak olan isimler (takvim sırasına göre) Jose M.Calderon, Fulya Kurter Musnitsky, Stephen K. Levine, Ellen Levine, Aylin Vartanyan ve Beliz Demircioğlu.
Bilgi ve detay için info@beyazkeci.com
İstanbul’daki yeni dışavurumcu sanat programı, dışavurumcu sanatın ve ifade biçimlerinin terapi, danışmanlık ve sosyal değişim alanlarında uygulanmasında sağlam bir eğitim sağlayacaktır. Fulya Kurter M., katılımcıları özenle destekleme ve her birinin bireysel ihtiyaçlarını ve dileklerini dikkate almak konusunda güvenilir, deneyimli ve yetenekli bir kolaylaştırıcıdır (facilitator). Onun öncülüğünde alanında deneyimli ve donanımlı isimleri bir araya geldi. Programı, dönüştürücü bir öğrenme deneyimiyle ilgilenenlere sevgiyle tavsiye ediyoruz.
Ellen G. Levine ve Stephen K. Levine
Dışavurumcu Sanat Terapisi Eğitmenleri, European Graduate School
‘Dışavurumcu Sanat Terapisinin İlkeleri: Terapötik Bir Estetiğe Doğru’ kitabı dahil olmak üzere Dışavurumcu sanat alanındaki birçok kitabın yazarları, ortak yazarları ve editörleridir.
EXA Birebir Görüşme
Herkesin duyulmaya, kendi gerçeğini ifade etmeye ve anlaşıldığını hissetmeye ihtiyacı vardır. Teröpatik ilişki içinde yaratıcı süreç getirilen sorun/temaya ışık tutar, duygusal anlamda bütünleştirir ve kaynaklarımızla buluşturur. Görüşmeler 60-80 dk. arasında sürmektedir. Randevu alınması gerekmektedir.
EXA Grup ve Disiplinlerarası
“An’daki otantik varoluşumuzu güçlendirmeyi esas alan EXA yaklaşımıyla farklı bir disiplinlinin evliliğinden doğan genel katılıma açık atölye, seminer ve grup çalışmalarıdır. Pandemi sonrası devam etmesi planlanan bazı buluşmalar:
YOGA MATINDAN KANVASA– Beden Odaklı Sanat Yaklaşımı ile Kendine Alan Açmak”
“Sanat görünür kılınan yaşam gücüdür” – Michael Franklin
Yoga da, sanat da deneyimsel, bütüncül, akıcı ve yaratıcı zihinde olduğumuz bir süreç sunar.
Fulya Kurter Musnitsky’ye Yoga Eğitmeni Çiçek Önen’ın eşlik ettiği deneyim yoga ve dışavurumcu sanat terapisinin işbirliğinden doğmuş, ikisinin de bedenden güç alan deneyimsel, akıcı ve yaratıcı yönlerinden yararlanan özgün bir çalışmadır.
Kısa Süreli BEDEN DANS HAREKET YAŞANTI GRUBU.
Hareket anne karnından başlayarak bizimle var olan bir iletişim dilidir. Bu buluşma KADIN olmanın bedenimizdeki kültürel ve duygusal yansımalarını keşfederken, yüklerden bir katman daha arınmayı bedenin parçalarıyla ve bir bütün olarak yeniden tanışmayı ve tazelenmeyi hedeflemektedir.
Bu çalışmada Fulya Kurter Musnitsky’e Uzm.Psik.Elçin Biçer eşlik etmektedir.
Diğer
Sanat Tarihçisi Mine Çağlar ile Bilgi Paylaşım Toplantıları
Farklı Sanatçılarla Deneyimsel Buluşmalar
“Clowning” sanatı ile oluşumuzu (presence) güçlendirmek