RUH SAĞLIĞI EĞİTİM VE SOSYAL DEĞİŞİM İÇİN DIŞAVURUMCU SANAT TERAPİSİ

PROGRAMI KATILIMCILARAN GELEN BAZI GERİBİDİRİMLERDEN ALINTILAR

Katılımcılardan Her Atölye Sonrası Anonim olarak Alınan Değerlendirmelerden Alıntıdır.

“Bugüne kadar yaptığımız bütün çalışmalarda hep aynı hissettim. EXA’da en çok hissettiğim bu zaten: Desteklenmek! Her insanın kendi inanmasa bile yaratıcı olduğuna inanırım. Sadece destek gerek. Şimdi kendimi destekleyebilmek tarifsiz bir duygu”.

(1. Çalışma Grubu)

“En korktuğum, bedenimle sesimle bir şey yapma fikrini artık o kadar da korkunç bulmuyorum. Bu kısa süreçte bu başarılabiliyorsa devamını görmek istiyorum, heyecanlıyım.

Her anlamda… Eğitim süresinde hiç beklemediğim yerlerden yaratıcı bir yanımla tanıştım. Kolajlar, hamurla oynamalar, karakter yaratmalar ve tüm özellikleri öğrenme için bambaşka bir alan sundu.

Bütün modalitelerin harmanlandığı deneyimlerin etkisi uzun sürecek. Anlamak için çaba sarfetmeye fırsat bırakmadı; bu da “trust the process” ilkesinin yerleşmiş olduğundan emin olmama sebep oldu. Aktif derslerdeki anlama çabamı okumalara yönelttim. “Minimum beceri, maksimum hassasiyet” prensibi artık bilgi değil; motto.”

(1. Çalışma Grubu)

“Drama modülü en korktuğum çalışmalardan biriydi. Bedeni kullanmak, oynamak kendi içimde mesafeli olduğumu düşündüğüm şeylerdi. Ama deneyimlediğimde inanılmaz şaşırdığımı ve kendimi de şaşırttığımı söyleyebilirim. Oyunu yaşamıma katmanın yollarını düşünmeye başladım.”

(1. Çalışma Grubu)

“Aslında deneyimin ne kadar önemli olduğunu her seferinde çok daha iyi anlıyorum. Teknikten uzaklaştığımızda ilk başlarda kaygılansam da sonrasında çok rahatlıyorum

Soluksuz bir şekilde sürekli eğitimin içerisinde kalabildim. Hiç kopmadan takip edebilmemi sağlayan bir alan oluştu. Teorik bilgiler, pratikle bütünleşme ve belki de ortak bir çember yaratarak duygularımızı paylaştığımız alanlar… Bir bütünlük yarattı”.

(2. Çalışma Grubu)

“EXA sürecimde öğrenmemi en çok destekleyen şey intermodal yapı. Duyularımın harekete geçmesi deneyimimi çok canlı yapıyor.” 

(1. Çalışma Grubu)

“Bedenin yaşamın hafızası olmasını, bütün duygu, anılar ve imgelerin bedenimde saklı olduğunu ve hareket aracılığıyla açığa çıkabileceğini deneyimlemek. Akışkanlık ve bütünlüğü anımsamak ilham verici oldu.”

Bedenden imgeye geçmek ve sonra bulduğumuz imgeyi bedende yaratmak ilk kez deneyimlediğim bir çalışma. Heyecan verem bir öyküye dönüşmesine tanık oldum. O günden beri üstünde çalışıyorum.

Ah bana ne iyi geldi bu modül. Sanırım modüller arasındaki en etkilendiğim ve en içine girdiğim modüldü. Özellikle bedenle çalışmak, bedenin izlerini izlemek bana çok iyi geldi”.

(1. Çalışma Grubu)

“Bu modül benim için tam anlamıyla ”BAM” etkisi yarattı. Görselle olan bağlantımı inanılmaz derecede hatırlattı ve sarstı. Böyle bir deneyimin içerisinde olduğum için çok şanslı hissediyorum. Deformasyon inanılmaz bir kavram! Ve inanılmaz ilham verici”.

(2. Çalışma Grubu)

“Exa’da yapılan çalışmalar bende her zaman çok hafif ama çok yoğun olma hissi, izi bırakıyor. Şefkatli, sakin başlayan günün yankıları günlerce sürüyor.

Yumuşak eşlikçilikleri “müdahalesiz müdahaleleri”, kapsayıcılığı ve merak duygusu bana çok iyi geldi.

(Giriş Modülü, 1. Çalışma Grubu)

“Gerek derslerin işleniş şekli, gerek paylaşılan kaynaklar, gerekse bizim topluluk olarak birbirimizle kurduğumuz çalışma ilişkisi öylesine verimli ki… Birbirimizi destekleyerek öğrenme ve kavrama sürecimizi geliştiriyoruz. Dyad partnerliği uygulaması bir şahane! Seni kollayan bir destekçin varmış hissi çok anlamlı bir yere oturuyor”.

(2. Çalışma Grubu)

“Dünyanın bir hayal gücünün olması, imgelerin daha canlı ve çok boyutlu oluşu, alternatif dünyaya geçiş, geçiş alanları, sanat, ‘sanat yapmanın’ merkezde olması ve diğer birçok alandan beslenmesi, ikiliklerden bağımsız şeyleri çok anlamlı ve çok boyutlu görebilmeye teşvik edişi, sanatın bir zümreye ait olmadığını gündemleştirmesi, hem kişiyi hem toplulukları dönüştürme potansiyeli, bunu yaparken bilen bir tavırla değil, merak eden ve bu merakı sürdürmeye yönelik kontrol etmemeye çalışan bir tutum içinde olması, arkaik olanla, tinsel olanla bağlantısı, buralarda derinleşme ve kavramlar-arası bağlantı kurma ve varolan çerçeveyi anlamlı kılma isteği doğurdu bende.

İçimdeki kaynakla temas ettiğimi hissettim. Aynı şekilde grupla ilişkilendiğimde ortaya çıkanlara hayret ettim.”

Güzel bir keşif yolculuğuna başladığımı hissediyorum. Bu ilk tanışmanın sadece heyecanımı, merakımı uyandıracak ilk adım olduğunu düşünüyorum ve yolun devamını merak ediyorum. Sanat terapisine bakış açımı değiştirecek dönüştürecek bir yolda olduğumu hissettiren çalışmalar deneyimledim.”

(2. Çalışma Grubu)

“Hem bireysel hem de grup çalışmaları ve ögrendiklerimizi fark ede ede gitmek cok rahatlatti. Surecin hizi zaman zaman yavas gelse de icinde kendime ogrenme alanlari yaratma lüksü tanıdığımı hissettirdigi icin değerliydi. Sürecin hızında ilham aldığımı söyleyebilirim.

Ne çok esnek, ne çok katı bir çerçevede, ihtiyaca göre şekillenen bir yapı olduğunu düşündüm. Aynı zamanda soru sormaya ve kendimizle kalmamıza alan açması, bunun yanında derin dinlemeye teşvik etmesi öğrenmeyi destekleyen ögelerdendi.

(2. Çalışma Grubu)

“İçimden gelenin akabileceği bir çerçevenin oluşu ve orada her zaman yeni bir şiir ve hikayenin doğabileceği ihtimali ilham verici oldu. “anlık özgürlük alanları” yaratabilmenin de yine her zaman mümkün olabileceğini görmek iyi geldi.”

(2. Çalışma Grubu)

KOLAYLIŞTIRICLAR/EGİTMENLER ve EGİTİM ORTAMI HAKKINDA BAZI İZLENİMLER

“Deneyimsel ilerliyor olmak ve hem kapsamlı hem de uzun uzun ve boğucu olmayan teorik bilgiler eşliğinde sadelikle çizilen çerçeve ve içerisinde hareket alanı bulmak, yani belirli bir yolu takip etmek ama ekmek istediklerimize kendimizin karar vermesi öğretici ve yaratıcı bir alan oluşturdu”.

“Tam da kuramın söylediği gibi, hiyerarşik olmayan bir yapı içinde hissetmek bana iyi geldi. Kolaylaştırıcıların bu dengeyi çok iyi gözettiklerini düşündüm. Katılımcılara eşit mesafede konumlanmaları konusunda da bana örnek oldular. Oldukça iyi birer dinleyici olduklarını da düşündüm.

Yürütücülerin sakinlikleri, kimin ne durumda olduğunu gözlemlemeleri ve anda doğan ihtiyaçlara yanıt vermeye hazır olduklarını düşündüm. Ayrıca işbirlikleri ve sürekli fikir alışverişinde olmaları da bana iyi hissettirdi. Genel olarak yumuşaklık hissettim.

Margo’nun sakinliği ve kapsayıcılığından çok etkilendim. Bana “çabasız çaba” kelimelerini daha önce bu yoğunlukta hatırlatan olmamıştı.

Interdisipliner bir yapıya sahip olması, görüş alanımızı genişletti ve içeriği zenginleştirdi. Sayının ise 16 kişi ile sınırlı tutulmasının herkesin görülmesine olanak verdiği ve öğrenmeyi kolaylaştırdığı görüşündeyim. Ayrıca bu durumun grup ruhunun oluşumunu da kolaylaştırdığını düşünüyorum.”

“Hem sanatçılar hem de terapistlerden oluşan karma bir grup çeşitliliği arttırıyor ve farklı öğrenmeleri tetikliyor”